Skocz do zawartości



Zdjęcie

Przepis na mleczną kanapkę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Luthienna

Napisano 10 marzec 2013 22:31

MLECZNA KANAPKA XXXXXL

IMG_7741.JPG krem nam sie trochę wymknął spod kontroli ;)

Składniki na kakaowy biszkopt:

6 jajek
1/2 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia - z jednej mi srednio biszkopt wyrasta, daję dwie
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na mleczną masę:

pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru - ja nie dałam wcale i było slodkie że hohohoho
200 g masła
16 g cukru wanilinowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

100 g czekolady
70 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.


  • 0

Mężczyzna traktujący kobietę jak księżniczkę udowadnia, że był wychowywany przez królową.
 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Skin Designed By Evanescence at IBSkin.com