Skocz do zawartości



Zdjęcie

Wino


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cobra

Napisano 29 październik 2014 14:17

Lekcja numer 1.
Temat: Kolejność podawania win 
  
Wyróżniamy tutaj cztery zasadnicze zasady. 
1. wina białe podajemy przed czerwonymi,
2. wina młode przed starszymi,
3. wina wytrawne przed słodkimi,
4. wina lekkie przed cięższymi. 
 
Poza tym:
- po otwarciu należy sprawdzić korek - jeśli jest zapleśniały lub ma zacieki na całej swej długości wino nie będzie dobre. 
- dojrzałe wino nalewamy po ściance, trzymając lekko pochylony kieliszek za nóżkę. 
- młode wino lejemy powoli, aby się nie wzburzyło. 
- nie powinno się wypełniać winem całych kieliszków, ponieważ bukiet wina nie rozwinie się w pełni. - kieliszki do białego wina należy napełniać najwyżej do połowy, natomiast kieliszki do wina czerwonego napełniamy w około 1/3. 
 
Coś o właściwej temperaturze:
Właściwa temperatura wina podkreśli smak i aromat, za wysoka lub za niska - przeciwnie. 
- wino białe wytrawne i różowe podajemy w temperaturze 8-10 st. C,
- wino deserowe podajemy w temperaturze  12-16 st. C,
- wino czerwone podajemy w temperaturze  16-18 st. C,
- szampany i inne wina musujące podajemy w temperaturze  6-8 st. C. 
Na ogół dla dobrego schłodzenia wystarczy wstawić butelkę na godzinę do lodówki lub w wiaderka z lodem i wodą (mieszanka lodu i wody jest skuteczniejsza niż sam lód). 
 

  • 0

aniołek - 01.06.2008  :angel: , Izunia - 30.10.2009  :heart:  , Krzyś - 17.07.2014  :baby:  

 

- To są wargowie z Gundabad, dogonią cię w jednej chwili!
- A to króliki z Rhosgobel, więc niech próbują gonić....

 

 

 


#2 Cobra

Napisano 29 październik 2014 14:17

Lekcja nr 2.
Temat: Ogólne zasady kompozycji win z potrawami.
 
Stara zasada podawania win sprowadzała się do bezwględnego stosowania się do poniższej rymowanki:
Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina.
Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwnone wino lepsze.
Frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie.
A szmpana - wie i kiep - można podczas, po i przed.
 
Ale to było w czasach, które obie doskonale pamiętamy - kiedy w sklepach jedynie można było kupić Sofię białą lub czerwoną. Chociaż jeszcze ze dwa lata temu kelner spytał mnie w restauracji (sic!) jakie wino podać: białe czy czerwone hehehe.
 
Dziś najważniejsze jest, aby wino nie tłumiło zapachu potrawy, nie dominowało nad nią smakiem i odwrotnie. Nie możemy więc podać zbyt ciężkiego, bardzo aromatycznego wina do delikatnego dania. Zwiewne, lekkie „zniknie” w połączeniu z mocno doprawioną solidną potrawą, która zdominuje jego smak. Bardzo ważne są też przyprawy, które często decydują, czy połączenie wina z daniem będzie udane, czy nie.
 

  • 0

aniołek - 01.06.2008  :angel: , Izunia - 30.10.2009  :heart:  , Krzyś - 17.07.2014  :baby:  

 

- To są wargowie z Gundabad, dogonią cię w jednej chwili!
- A to króliki z Rhosgobel, więc niech próbują gonić....

 

 

 


#3 Cobra

Napisano 29 październik 2014 14:17

Lekcja nr 3.
Temat: Szczegółowe zasady kompozycji win z potrawami.
 
1. wino lekkie białe wytrawne: przekąski przed posiłkiem, przekąski coctailowe, drób na zimno w galarecie;
2. wino lekkie białe: łagodne potrawy z ryżu, sałatki rybne, sałatki jarzynowe, łosoś smażony, 
łosoś z grilla, sola gotowana i duszona, flądra, ostrygi, zupa rybna, surowe małże, czerwony kawior, duszone szparagi;
3. wino średnie białe: pasztety mięsne, kurczak w potrawce i w sosie orientalnym, founde serowe, 
pieczarki i boczniaki smażone na maśle, sola zapiekana, flądra smażona, okoń, sandacz duszony, gotowany i zapiekany, pstrąg duszony i gotowany;
4. wino ciężkie białe: ryby wędzone - łosoś i węgorz, zupy rybne pikantne, łosoś (duszony, gotowany, smażony i z grilla), sandacz zapiekany, pstrąg pieczony, homar gotowany, kaczka pieczona, schab duszony, cielęcina w potrawce, borowiki smażone na maśle;
5. wino czerwone lekkie: pikantne potrawy z ryżu, kurczak w sosie orientalnym, kurczak pieczony i 
smażony, kaczka na ostro, cielęcina duszona, sałatki mięsne, szynka, borowiki smażone na maśle, szczupak gotowany, homar gotowany, ryby wędzone - łosoś i węgorz, ślimaki i żabie udka smażone; 
6. wino czerwone średnie: polędwica wołowa smażona i z grilla, polędwica wieprzowa z grilla, pieczeń, cielęcina smażona, cielęcina na ostro w sosie orientalnym, jagnięcina duszona, dzikie ptactwo w sałatkach z łagodnym sosem, sałatki mięsne z pikantnym sosem, sałatki z dziczyzny;
7. wino czerwone ciężkie: jagnięcina z grilla, udziec jagnięcy, baranina, polędwica wołowa smażona i grillowana, wołowina w pikantnym sosie, dzikie ptactwo w ciężkim sosie, dziczyzna pieczona w ciężkim sosie,
8. wino różowe: sałatki rybne z pikantnym sosem, sałatki mięsne, ryby wędzone - łosoś i węgorz, pstrąg pieczony, drób na zimno;
9. wino musujące wytrawne: kawior czerwony, sola duszona i gotowana;
10. szampan półwytrawny: kawior czarny , z bułka maślaną;
11. szampan wytrawny: kawior czarny.
 
Wino i sery
Częsta kompozycja sera i wina wymaga sporego wyczucia. Sery mogą przyćmić smak wina, jak i złagodzić jego wady. Mówi się że ser może być ogromnym przyjacielem jak i wrogiem wina. Zwykle czerwone wina pija się z serami twardymi, białe z miękkimi. 
 
Pamiętajcie też, że do deserów można podawać wszelkie wina słodkie, a także musujące, do kawy natomiast nie pije się wina, tylko koniak, winiak lub likier!
 
A kiedy już wszystko zawodzi a ukochanemu mężczyźnie wszystko się myli w koszmarny sposób, zawsze pozostaje jeszcze ostatnia deska ratunku: czerwone i białe wina wytrawne śmiało można zastąpić wytrawnym różowym lub szampanem. 

  • 0

aniołek - 01.06.2008  :angel: , Izunia - 30.10.2009  :heart:  , Krzyś - 17.07.2014  :baby:  

 

- To są wargowie z Gundabad, dogonią cię w jednej chwili!
- A to króliki z Rhosgobel, więc niech próbują gonić....

 

 

 


#4 falka

Napisano 13 listopad 2014 11:54

hehe... kiedyś również kupowałam do wszystkiego wina słodkie... i myślałam że jest super. Teraz inaczej na to patrzę, raczej staram się szukać różnych kombinacji - zazwyczaj się udaje. Chociaż głównie to w Centrum Wina mi sugerują konkretne rozwiązania. Chateau Pey La Tour pod ragout z wołowiny mam właśnie od nich - i tutaj rzeczywiście czuć niesamowity smak. Przyznam, że teraz trudno mi zrozumieć jak mogłam łączyć niektóre kombinacje...


  • 0

#5 Jasnie Pani :)

Napisano 14 listopad 2014 22:39

ja nie pijam wina do posiłku. Nie lubie sobie psuć smaku.... wina ;) Lubie tylko wytrawne :)


  • 0

Alma CollectionOdzież dla Mam Piersią Karmiących

 

 


#6 eve1911

Napisano 21 listopad 2014 18:25

A ja lubię tylko słodkie :) najlepsze to w sumie te tanioochy są :) Tylko się nie śmiejcie! Serio i najbardziej smakują takie tanie,ale nie że winiacze i jakieś nalewki, ale takie wiecie.. do babskich spotkań ( z sąsiadką z góry :) ) Kadarka z biedry to rewelka! :D

Zeby nie było... pije raczej rzadko :P


  • 0

#7 mpire

Napisano 3 lipiec 2017 16:21

Jeśli już mowa o winach, to gdzie się w nie zaopatrywać? Sam, natrafiłem ostatnio na sklep internetowy, https://winezja.pl/ i zastanawiam się, czy kiedykolwiek mieliście okazję z niego korzystać? Wybór ma spory...


  • 0

#8 teresao

Napisano 15 styczeń 2018 19:13

Ja uwielbiam białe wino, ka zda okazje wykorzystuje na degustacje nowych smaków z http://wineavenue24.pl/pl/wino-biale bo tam wybór chyba jest największy. Zerknij na ich propozycje, myślę, że nawet wybredni znajda wino idealne.


  • 0

#9 danka

Napisano 31 styczeń 2018 08:44

Jeśli chodzi o wina to uwielbiam te nowe smak z Carlo Rossi Fresh ;) 


  • 0

#10 marko

Napisano 15 marzec 2018 17:49

ja tez to lubie :)


  • 0

#11 Ramzes

Napisano 30 listopad 2018 10:10

Ja za to preferuję jednak bardziej szampany. W Warszawie jest Dom Szampana, gdzie można popróbować różnych szampanów w różnych rodzajach. Świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś szuka np prezentu dla kogoś i chce kupić jakiś lepszy alkohol.


  • 0

#12 Xenka

Napisano 13 grudzień 2018 14:22

Uwielbiam wino do obiadu,podkreśla smak potrawy,sprawia,że po posiłku nie czujemy się pełni i ciężcy.Wino zamawiam też będąc w restauracji,zawsze w parze z daniem mięsnym.Nie zawsze jednak wiem które wino będzie najlepsze.Często pytam obsługę o radę i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. W restauracji Szara Gęś  https://szarages.com/  każdy kelner chętnie służy pomocą w wyborze wina i dopasowaniu go do potrawy.


  • 0

#13 LionHeart

Napisano 29 grudzień 2018 00:14

To racja, wino do obiadu smakuje znakomicie. Oczywiście pod warunkiem, że jest dobrane odpowiednio do potrawy!


  • 0

#14 lidkam

Napisano 9 październik 2019 12:21

Wino to dobry pomysł na prezent dla kobiety, ale jeśli chodzi o mężczyzn, to znacznie lepiej sprawdzi się wódka albo inny, mocniejszy alkohol. Sprawdźcie sobie sklep z wódką - oni tam mają duży wybór alkoholi, więc na pewno uda wam się wybrać coś dla siebie.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Skin Designed By Evanescence at IBSkin.com